Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A grillesek dilemmája, gázos, vagy faszenes grillt válasszunk?

A grillesek dilemmája, gázos, vagy faszenes grillt válasszunk? Legalább olyan nehéz kérdés ez, mint hogy melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás? Minden tapasztalatunkat összeszedve bemutatjuk, miként választhatja ki Ön az igényeihez leginkább illeszkedő gázüzemű, vagy faszenes grillsütőt.

Az ízben van különbség?

Természetesen igen, és ennek oka maga a perzselés, mely során megpirítjuk a húsok, különösen a steakek külső felületét. Ha megfelelően járunk el, akkor kémiai reakciók mennek végbe, melyek közül a karamellizálás a legfontosabb, melytől az étel gazdag, komplex, édeskés, zamatos ízt kap. Így a hús külseje kellemes, ropogós lesz. Ez nagyon fontos, főleg, ha steakről van szó. A legtöbb faszenes grill ebben messze túlszárnyalja a gázgrillt, egyszerűen azért, mert közvetlen, infravörös hőt termel. De mi szól akkor a gázgrill mellett? A gázgrill hőfoka nagyon precízen szabályozható. Ha a megfelelő hőfokot választjuk, ízletes, porhanyós sülteket készíthetünk a gázgrillen is, ráadásul sokkal gyorsabban, és egyszerűbben, mintha faszenes grillt használnánk.

A másik nagy különbség a füst

A faszenes grillek használata során jóval több füst szabadul fel, mely sokkal többfajta íz molekulát tartalmaz, mivel szerves anyagok égnek el, köztük cellulóz és lignin. A gáz egy egyszerű molekula, ha elég, nem keletkezik íz, csupán víz és szén-dioxid.

A mai modern gázgrilleknél ezt a füstös ízt már remekül lehet grillkiegészítők használatával pótolni. Lehetőség van úgynevezett adoma rács használatára, melyre a füstölő dobozt helyezve olyan hatást érhetünk el a gázgrillen, hogy a hús ízében megjelenjen a füstös zamat.

És hogy ezek után milyen grillt válasszon?

Ha az íz a legfontosabb az ön számára, akkor válassza a faszenes grillt. Ha az egyszerű használat fontosabb, akkor gázgrillt vásároljon. Persze a legjobb tanács az, ha mindkettőt vásárol. A gáz és/vagy faszenes grillsütő vásárlását a konyhában a tűzhelyhely és a mikrohullámú sütőhöz tudnánk hasonlítani. Szinte minden háztartásban megtalálható mindkettő. Miért ne lehetne teljes a kényelem a kertben, vagy teraszon is?

Keresés